suhi božićni kolači




Suhi božićni kolaču i općenito suhi kolači su jednostavni za izradu izdvoila sam neke recepte koji su se meni svidjeli uživajte.

Šaum – role


Sastojci:
1 lisnato tijesto
2 žlice šećera u prahu
pola litre slatkog vrhnja za šlag
1 komplet kalupa za šaumrole
Priprema:
Tijesto odlediti i rastanjit ga na pola cm debljine, oblikovati tijesto na kvadrat da se može ljepše rezati. Rezati na prutiće širine 2 do 3 cm, a dužine do 20 cm, rezane prutiće motati oko kalupa i redati u lim za pečenje u koji smo stavili papir za pečenje, ne treba mastiti papir ni lim, stavit u pećnicu koju smo zagrijali na 180c i lagano peći 20 minuta,da dobiju zlatnu boju, ali da ne pregore. Dok su još tople skinuti ih sa kalupa. Umiješati vrhnje u čvrst šlag i puniti hladne rolne. Gotove posuti šećerom u prahu.


Zvjezdice od lješnjaka



Sastojci:
30 dag brašna,
2o dag šećera,
2 žličice limunova soka,
4 žumanjka,
30 dag maslaca
20 dag kosanih lješnjaka

Priprema:

Izraditi gustu smjesu, pa dodati 20 dag kosanih lješnjaka, umijesiti glatko tijesto i po potrebi dodati malo brašna, staviti na hladno cca 1/2 sata, a zatim tijesto razvaljati na 3 mm debljine i izrezati zvjezdice.
Kolačiće staviti na pek papir i na svaki utisnuti polovicu lješnjaka (umjesto polovice lješnjaka može se zvjezdica premazati bjelanjkom i gore posuti usitnjeni lješnjaci).
Peći oko 8-10 minuta.
Lješnjake bi trebalo prethodno ugrijati u rerni pa ih među dlanovima istrljati da se ogule. Keksi su prhi i vrlo ukusni, a i vrlo dekorativni i kao poklon kada se slože na tacnu u obliku piramide.

Napolitanke

Napolitanke-1

Napolitanke


Sastojci:

Recepti - Napolitanke7 dag maslaca
Recepti - Napolitanke7 dag samljevenih restanih lješnjaka
Recepti - Napolitanke3 rebra rastopljene čokolade
Recepti - Napolitanke7 dag šećera
Priprema:
7 dag maslaca, 7 dag samljevenih restanih lješnjaka, 3 rebra rastopljene čokolade, 7 dag šećera, miješat, prst debelo naličit na oblatnu, drugi dan rezat.

Vanilin roščići

Vanilin-roščići

Vanilin roščići

Sastojci:
recepti - Vanilin roščići20 dag maslaca
recepti - Vanilin roščići20 dag šećera
recepti - Vanilin roščići1 bjelanjak
recepti - Vanilin roščići25 dag brašna
recepti - Vanilin roščići3 vanilin šećera
recepti - Vanilin roščićišećer u prahu za posipanje
Priprema:

U duboku zdjelu stavite brašno, pa u sredini stisnite udubinu u koju stavite šećer, 2 vanilin šećera, bjelanjak i omekšali maslac, pa umijesite čvršće tijesto. Uzimajte male komadiće i dlanovima oblikujte loptice, a zatim ih razvucite u valjčiće debljine olovke i duljine 5 cm, pa ih savijte u obliku potkove. Redajte ih u namašćen lim, stavite u zagrijanu pećnicu na rešetku i na laganoj vatri pecite oko 15 minuta. U tanjuru izmiješajte šećer s vanilin šećerom, pa pečene tople roščiće uvaljajte sa svih strana, a kad se ohlade, spremite ih u limenu kutiju.


Vanila keks


 

Priprema

  1. 1
    Od navedenih sastojaka zamesiti glatko testo, zamotati u foliju i ostaviti 1/2 sata u frizider.
  2. 2
    Testo ponovo malo premesiti i oblikovati tanji valjak.Seci snitice i formirati male kuglice, malo vece od lesnika.Kuglice redjati u pleh oblozen pek-papirom i viljuskom stisnuti svaku da ostane sara.Praviti razmak izmedju kuglica jer ce prilikom pecenja narasti. 
     
  3. Peci na 180*C u predhodno zagrejanoj pecnici od 5-8 min.Keksici treba da ostanu beli.
    ako se vanilin puding zameni cokoladnim, dobiju se cokoladni keksici
     

    Sastojci

    •  125gr butera
    •  50gr secera u prahu
    •  2 kesice vanil secera
    •  50gr vanila pudinga
    •  125gr brasna (mekog)